A
rózsaszín különböző árnyalataiban megjelenő,
kékszőlőből készült bor. Halvány színe abból ered, hogy a
mustot nem hagyják olyan sokáig állni, a ledarált szőlőn, mint a
vörösbor esetében. Napjaink legszebb
rozé borai szárazak és kicsattanóan gyümölcsösek, kivált a
grenache (spanyol garnacha),
cabernet sauvignon,
merlot és
syrah fajtákból.
Languedocban mind a négy szőlőből készül.
Bordeaux-ban legismertebb képviselője a merlot vagy cabernet alapanyagú, dzsúszos, kerekded Clairer, míg a
Rhone-völgye a nagy formátumú, száraz, borsillatú rozék hazája. Franciaországon kívül kellemes rosado készül a spanyol Navarrában. Magyarország jó ár-érték arányú rozékkal,
Ausztrália telt, gazdag ízű, a szokásosnál sötétebb borokkal van jelen a piacon.