Borlexikon


A rózsaszín különböző árnyalataiban megjelenő, kékszőlőből készült bor. Halvány színe abból ered, hogy a mustot nem hagyják olyan sokáig állni, a ledarált szőlőn, mint a vörösbor esetében. Napjaink legszebb rozé borai szárazak és kicsattanóan gyümölcsösek, kivált a grenache (spanyol garnacha), cabernet sauvignon, merlot és syrah fajtákból. Languedocban mind a négy szőlőből készül. Bordeaux-ban legismertebb képviselője a merlot vagy cabernet alapanyagú, dzsúszos, kerekded Clairer, míg a Rhone-völgye a nagy formátumú, száraz, borsillatú rozék hazája. Franciaországon kívül kellemes rosado készül a spanyol Navarrában. Magyarország jó ár-érték arányú rozékkal, Ausztrália telt, gazdag ízű, a szokásosnál sötétebb borokkal van jelen a piacon.