Sauternes egy kis falu, kb. 50 kilométerre
Bordeaux-tól délre. A település és szőlőterületei a Garonne folyó nyugati partján fekszenek, jellemző rájuk ezért az állandó pára, ami az óceáni éghajlattal párosulva rengeteg esőt, így pedig magas páratartalmat is jelent. Ez pedig - ahogy a világ más tájain is - magával hozza a gombás megbetegedéseket, a nemespenészt, azaz a
botrytis cinereát. Fő
szőlőfajták a semillon és a
sauvignon blanc. A vékony héjú, a penészesedésre fogékony sémillon a legelterjedtebb. A sauvignon blanc a
savakat és a
gyümölcsös aromákat, a muscadelle pedig - ahol használják - parfümösséget visznek a
cuvée-kbe. A legszebb sauternes-i
édes borokra a magas alkohol mellett jellemzőek a zamatosság, az aszalt kajszis, különleges narancslekváros jegyek, méz és vanília,
komplexitás és
egyensúly. Rossz évjáratokban, amikor túl sok eső esik, és ezáltal „felhígul” a termés, egy különleges eljárást használnak: a cryoextrakció, amely egy igen drága technológia. A gép lefagyasztja a szőlőszemeket, így a víz egy része jégkristály formájában könnyen eltávolíthatóvá válik. Ha valamelyik pincészet más módszert választana, a
chaptalizálás (cukortartalom emelése a mustban) is lehetséges. Ezen két módszer egyike sem engedélyezett a
tokaji borvidéken. Azonban a „könnyítések” mellett Sauternes-en belül kiemelten kezelik a szigorú szabályozást. Erjedés után minimum 2 éves hordós érlelés van előírva. Vannak olyan pincészetek, amelyek 100%-ban új tölgyfahordót használnak, de ez elsősorban stílusbeli, és nem minőségi kérdés. Az alkoholtartalomnak minimum 13%-nak kell lennie. Ha megszületett a végeredmény, miden egyes tétel egy belső (borvidéki)
kóstolási teszten vesz részt a forgalomba hozatal előtt.