A
vörösbor kékszőlőből készülő bor, amely a szőlő héjában lévő színanyag kioldódásával nyeri el a színét. A
héjon áztatás ideje meghaladhatja akár a 14 napot is.
A vörösborok színe a pirostól egészen a lilásfeketéig terjedhet, amely leginkább a tintára emlékeztet. A vörösbor készítése tehát jelentős mértékben különbözik a
fehérborétól. A bogyózás után a
cefre speciális ún. vörösborerjesztő tartályokba kerül, ahol a
must a bogyókkal együtt
erjed. Ez azért fontos, mert a vörös színanyag a szőlő héjában található és ezt az erjedés során keletkező alkohol oldja ki. Régen a vörösbort speciális fakádakban erjesztették és amikor kialakult a
törkölykalap, akkor azt egy speciális fa szerszámmal, kézi erővel fellazították (
csömöszölték). A
préselésre már csak a héjon erjesztés után kerül sor, amikor a maradék nedvességet kinyerik a törkölyből.