Borlexikon


A szájban aktuálisan jelen lévő ízvilág. A megértéshez tisztázni kell, milyen típusú ingerek érték az utóbbi időben (percek/órák?) az érzékelő szerveket. A szájnál maradva: csak azonos ízirányba mutató ingereknél lehetséges a finom megkülönböztetés. Például a finom és biztonságos differenciálás csak közel azonos puttonyszámú aszúk között lehetséges. Itt máris elvetendő az a versenyeken alkalmazott gyakorlat, ahol egy bizottság fehéret, vöröset, édeset egyaránt kóstol. Ez versenyeken egyre ritkább, de bemutatókon még gyakori. Ekkor esély sincs finom megkülönböztetésekre. Az ízkörnyezet akkor is fennáll és hat, amikor szubjektív okokból már nem érezzük az utoljára megjelent ízt. (Például csípőset ettünk, ez az érzet, mondjuk, tíz perc után megszűnik, de az ízlelőbimbók még nem regenerálódtak. Az ízkörnyezet ekkor is a csípős érzetre épül.)