Kisburgundi vagy kékburgundi néven is emlegetik
Burgundia leghíresebb
kékszőlő fajtáját. A
pinot noire vékony héjú
világfajta, mindenre érzékeny, ami a szőlő körül egyáltalán elképzelhető. De ha sikerül a legjobb termőhelyen a szőlő számára kifogástalan, nem túl meleg, de száraz évjáratban elkészíteni a bort, életre szóló élményt adhat.
Színanyaga és
tannintartalma csekély, rendkívüli borokat csak komoly
ásványianyag tartalommal rendelkező termőhelyeken ad (pl. Burgundia). Tannintartalma, simasága, krémes struktúrája, ízeinek pikáns bujasága már 2-3 éves korára kialakul. Jellemzően gyümölcsös fiatal korban, cseresznyés, meggyes elsődleges
aromákkal, és bizonyos fajtaváltozatok esetén finom, tiszta, nedves széna illattal. Burgundia mellett Amerika északi részén Oregon, valamint a Föld túlsó oldalán
Új-Zéland adja a legszebb egyedeit. Ahogyan a
chardonnay esetében, a pinot noire-nál sem feledkezhetünk meg a
pezsgőkészítésnél betöltött szerepéről.
Champagne mellett ma már a világ minden táján megtalálhatjuk, ahol számottevő és igényes pezsgőkészítéssel foglalkoznak.