A rum a világon a legnagyobb mennyiségben eladott szesz. Többnyire egyféle gasztronómiai szerepbe skatulyázzák be, pedig egy rum eredete (Antillák, spanyol- vagy angolajkú Karib-szigetek) és
előállítási módja szerint igen sokféle lehet. Előállítás szempontjából két különböző rumtípust különböztetünk meg. Egyik a mezőgazdasági rum kategóriája: ide tartozik a közvetlenül kierjesztett friss cukornád levének
lepárlásából származó rum. A másik kategória a melaszból készült rum: a cukornád feldolgozásakor keletkező melléktermék, a még jelentős mennyiségű, nem kristályosodott cukrot tartalmazó melasz lepárlásából nyert rum. Mezőgazdasági rumot csupán a francia Antillákon és Haitin gyártanak, míg melaszból készült rumot (más néven ipari rumot) az egész Antillákon, Dél-Amerikában és az Indiai- óceán szigetein hatalmas mennyiségben állítanak elő. A hagyományos francia rumok a talaj típusa szerint is többféle stílust képviselnek. Létezik nem érlelt fehér, éppen csak érlelt, szalmasárga, és tölgyfahordóban, leginkább újra felhasznált bourbon hordóban hosszabb-rövidebb ideig érlelt, ámbraszínű rum. Haiti rumjaiban a XVIII. század első telepeseinek rumkészítési szokásai élnek tovább. A hagyományos spanyol rumok Kuba, Puerto Rico, Santo Domingo és Venezuela vidékein készülnek. A legneutrálisabbaktól egészen a fahordóban érlelt rumokig, mindenféle rumfajta előfordul közöttük. A világóriásnak számító, eredetileg kubai, majd Puerto Ricoban újjáéledt Bacardi cégnek minden cukornádtermesztő központban működnek üzemei, amelyek ontják a nagyon tiszta, koktélalapanyagnak szánt rumot. A hagyományos brit rumok legismertebbjét, a brit tengerészet hagyományos italát, a Nelson's Blood elnevezésű rumot a Jamaikából, a Barbados-szigetekről, Guyanából, Trinidadból vagy a Bahamákról származó melaszból készítik. Egykor ezt az erőteljes rumfajtát úgy állították elő, hogy a lepárlás melléktermékét belekeverték a melaszba (dunder process), a desztillálást pedig egyszerű lepárló-berendezésen, a skót whisky mintájára végezték. Így olyan egyedi minőségű
párlatot nyertek, mint az érlelt demerara vagy a Jamaica rum. Ma már csak nagyon kevés hasonló stílusú rum létezik, a termékek mára inkább kereskedelmi jellegűekké váltak.