A valódi gyümölcspálinkák és gabonapárlatok közé tartoznak a borpárlatok, a törköly- és a seprőpálinkák, valamint természetesen a gabonapárlatok. Valódi gyümölcspálinkák a gyümölcsök,
must- és szőlőfeldolgozási melléktermékek, továbbá gabonafélék szénhidrát tartalmának erjesztése, a keletkezett szesz lepárlása és finomítása útján készülnek. Valódi
párlat előállítására
erjesztett gyümölcscefrét,
gyümölcsbort,
szőlőtörkölyt,
borseprőt, valamint
malátázott gabonát használnak. Elvileg minden érett gyümölcsféle feldolgozható párlat készítéséhez, ám jó minőségű párlat csakis magas cukortartalmú, aromás gyümölcsből készülhet. A gyümölccsel szemben támasztott legfontosabb követelmények, hogy azok teljesen érettek és egészségesek legyenek. A gyümölcsöket külön-külön vagy vegyesen dolgozhatják fel (ez utóbbi esetben készülnek a vegyes-gyümölcs pálinkák). A legjobb minőségű gyümölcspálinkák készítésekor a gyümölcsöket
sajtolják, "mustot" készítenek belőlük, melyet szűrten vagy törkölyön erjesztenek. A gabonafélék feldolgozása pedig áztatással, csíráztatással, azaz malátázással kezdődik (ilyenkor a gabona keményítő tartalma erjeszthető cukorrá alakul át, a maláta őrölve adja a gabonacefrét), majd ez esetben is az erjesztés következik.